När passagerarna går på tåget är personalen i restaurang-vagnarna i full gång. De börjar arbeta redan dagen före med inköp av mat- och dryckesvaror, som därefter transporteras till tågets uppställningsplats som numera är på godsbangården i Älvsjö.
Tidigt på resdagens morgon startar förberedelserna med att loket startas upp och laddar lufttryck till tågets bromsar (som provas före avgång). Tåget körs till Stockholm Central för ombordstigning en stund före avgångstiden. Då är 14 personer sysselsatta i restaurangvagnarna; i själva köket en köksmästare med sous-chef, kallskänk med åtta kallskänkor, service med fyra servitriser/ servitörer.
Restaurangvagnen har ett kök där alla dagens måltider lagas: frukost, lunch, middag eller vad det vara månde. Där skapar SKÅJs erkänt duktiga kockar dagens måltider under ledning av restaurangchefen Inga-Britt ”Bitte” Hjorth. Tillbehör som sallader, såser, dekorationer mm görs också i ordning där. Köket är inte alltför stort, det kan vara trångt om saligheten ibland och alla utrymmen tas till vara för förberedelserna.
När det är dags för servering går hovmästaren runt och meddelar passagerarna att de är välkomna att inta sina platser i restaurangvagnarna. Varje resenär har en restaurangplats reserverad. På varje bord ligger placeringskort. Vänlig servicepersonal tar hand om gästerna och ser till att de får vad de önskar. SKÅJ har serveringstillstånd.
Alla som arbetar i restaurangen är aktiva medlemmar i SKÅJ. Tågmästare och tågvärdar likaså. Också lokföraren: