I restaurangvagnen

När passagerarna går på tåget är personalen i restaurang-vagnarna i full gång. De börjar arbeta redan dagen före med inköp av mat- och dryckesvaror, som därefter transporteras till tågets uppställningsplats som numera är på godsbangården i Älvsjö.

Tidigt på resdagens morgon startar förberedelserna med att loket startas upp och laddar lufttryck till tågets bromsar (som provas före avgång). Tåget körs till Stockholm Central för ombordstigning en stund före avgångstiden. Då är 14 personer sysselsatta i restaurangvagnarna; i själva köket en köksmästare med sous-chef, kallskänk med åtta kallskänkor, service med fyra servitriser/ servitörer.
Restaurangvagnen har ett kök där alla dagens måltider lagas: frukost, lunch, middag eller vad det vara månde. Där skapar SKÅJs erkänt duktiga kockar dagens måltider under ledning av restaurangchefen Inga-Britt ”Bitte” Hjorth. Tillbehör som sallader, såser, dekorationer mm görs också i ordning där. Köket är inte alltför stort, det kan vara trångt om saligheten ibland och alla utrymmen tas till vara för förberedelserna.
Exempel på populära menyer:
Lunch
- Tågets ölinkokta lax med romsås, kaffe eller Fjällröding med pepparrotssmörsås, kaffe.
3 rätters Middag - Råraka med tillbehör, Helstekt oxfile, rödvinssås, smördegsknyten med rödbetor och Chevre, Pannacotta, kaffe eller Toast Skagen, Boeuf Bourguignon, Tiramisu, kaffe.
Läcker förrätt!
När det lackar mot jul serveras ett dignande (h)julbord. All varm mat, såser och tillbehör lagas ombord för att man skall kunna servera rätterna läckra och fräscha.

Ett dignande (h)julbord
När det är dags för servering går hovmästaren runt och meddelar passagerarna att de är välkomna att inta sina platser i restaurangvagnarna. Varje resenär har en restaurangplats reserverad. På varje bord ligger placeringskort. Vänlig servicepersonal tar hand om gästerna och ser till att de får vad de önskar. SKÅJ har serveringstillstånd.
Alla som arbetar i restaurangen är aktiva medlemmar i SKÅJ. Tågmästare och tågvärdar likaså. Också lokföraren:
Foto: Kaj Westergren och Minna Mattsson
Lite tekniskt om en av de två restaurangvagnar som oftast medföljer tåget:
Restaurangvagnen
Foto: SKÅJs bildarkiv
Restaurangvagnen
Restaurangvagnen
Foto: James Johannesson
Restaurangvagn Ro3 2942 är byggd i Linköping 1933. Vagnen är 23,5 m lång överallt, inklusive buffertar i båda ändar. Matsalen, där du kommer att inta måltider, är 10,24 m lång och 2,91 m bred; ≈30 m2. Det får plats 48 sittande gäster. Gästerna betjänas av två servitriser/servitörer per vagn.
Köket är totalt 10,455 m långt och 2,353 m brett; ≈25 m2. Det är uppdelat i tre avdelningar: varmkök, kallskänk och service. I servicen sker också den manuella diskningen – i denna vagn handdiskas och handtorkas det ännu.
 Det har varit  19332 besök sedan den 25 febr 2018.
Powered by LEP